Čo vieme o čaji?

Čo vieme o čaji?

História obchodu s čajom

Podľa legendy v Číne poznali a používali čaj www.norovce.sk/caj/  už od roku 2700 p.n.l.. Po tisícročia sa hovorilo o liečivom nápoji získanom varením čerstvých listov vo vode. Okolo 3. storočia sa čaj stal každodenným nápojom a začal sa pestovať a spracovávať. Prvá zverejnená zmienka o metódach výsadby, spracovania a pitia čaju prišla v roku 350. Zhruba 800 prvých semien bolo prinesených do Japonska, kde sa pestovanie čaju začalo v 13. storočí. Číňania od Amoy priniesli čajovú kultiváciu na ostrov Formosa (Tchaj-wan) v roku 1810. Pestovanie čaju v Jave začali Holanďania, ktorí v roku 1826 priniesli semená z Japonska a v roku 1833 zase osivo, pracovníkov a náčinia z Číny.

čaj
 
Holandská spoločnosť východnej Indie priniesla prvú zásielku čaju z Číny do Európy v roku 1610. V roku 1669 Anglická spoločnosť Východná India priniesla čínsky čaj z prístavov v Jave na londýnsky trh. Koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia sa pestovanie čaju rozšírilo do ruského Gruzínska, Sumatry a Iránu a rozšírilo sa do neázijských krajín ako sú Natal, Malaŵi, Uganda, Keňa, Kongo, Tanzánia a Mozambik v Afrike, Brazília a Peru v Južnej Amerike a Queensland v Austrálii.

bylinkový čaj
 
Klasifikácia čajov

Čaje sú klasifikované podľa regiónu pôvodu alebo podľa oblasti pôvodu.
Sú tiež klasifikované podľa veľkosti spracovaných listov.
Najdôležitejšou klasifikáciou je však výrobný proces, výsledkom ktorého sú tri kategórie: čaje podľa toho delíme na fermentované (čierne), nekvasené(zelené) a semififmentované (oolong alebo pouchong). Zelený čaj sa zvyčajne vyrába z čínskej rastliny a pestuje sa väčšinou v Japonsku, Číne a do určitej miery aj v Malajzii a Indonézii. Čierny čaj, zdanlivo najbežnejší typ, je najlepší z Assamu alebo hybridných rastlín. Čaje Oolong a pouchong sa vyrábajú prevažne v južnej Číne a na Taiwane zo špeciálnej odrody.

Čo vieme o čaji?
Ohodnoťte příspěvek