Viete ako správne skladovať potraviny?

Viete ako správne skladovať potraviny?

Správne skladovanie potravín nám zabezpečí to, že ich nebudeme musieť vyhodiť po týždni. Možno budete prekvapení, koľko chýb, ste do teraz robili i vy.

ovoce
 
Čo nepatrí do chladničky
Mnoho z potravín, ktoré skladujeme v chladničke, v skutočnosti vôbec nepotrebujú byť v chlade. Práve naopak, chladné prostredie im len uberá na trvanlivosti. Navyše si zapĺňame zbytočný priestor a zvyšujeme spotrebu energie.
 

  • Zemiaky nemajú v chladničke čo hľadať. Pôsobením chladu, nám môžu nepríjemne zosladnúť.
  • Mnoho ľudí ukladá do chladničky cesnak a cibuľu. Opäť ide o potraviny, ktorým sa bude lepšie dariť v suchej poličke. Cibuľa rýchlejšie plesnivie a taktiež zmäkne. Na cesnak má chlad podobný vplyv, navyše nám začne skôr klíčiť a stráca svoju charakteristickú arómu.
  • Nevedno prečo, ale paradajky podvedome ukladáme do chladu. To je však chyba. V chladničke strácajú chuť a mäknú vo vnútri.
  • Banány a červený melón nechajte uložené vo voľnom priestore. Obe tieto ovocia v chlade rýchlejšie mäknú, strácajú chuť a banány sa rýchlejšie skazia.
  • Omáčky, ktoré obsahujú ocot, alebo chilli, nemusíme ani po otvorené odkladať do chladničky. Tieto suroviny zaručujú, že sa ani v teplejšom prostredí neskazia.

 
meloun

Trvanlivosť potravín ovplyvňuje aj správne nastavená teplota v chladničke. Ak to s ňou preženiete, potraviny budú v podstate mrazené a po vybratí na teplejšie miesto sa omnoho rýchlejšie skazia. Navyše stratia chuť aj štruktúru. Dôležitá je i správna vlhkosť.
 
Zabudnite na plastové vrecúška
Veľa ľudí, zvykne chlieb skladovať v mikroténových vrecúškach. To však zabezpečí iba to, aby nám pečivo skôr splesnelo. Zadovážte si preto radšej chlebník. Plastové vrecúška nerobia dobre žiadnym potravinám. Preto z nich pred uskladnením vyložte všetku zeleninu, ovocie, bylinky a iné suroviny.
 
Oddeľte ich
Jablká, paradajky a banány, skladujte oddelene od ostatného ovocia. Látky, ktoré sa s z nich vyplavujú totiž  výrazne ovplyvňujú ich trvanlivosť.

Viete ako správne skladovať potraviny?
Ohodnoťte příspěvek